Tekeningen

Groots. Robuust. Kleurrijk. Aan deze kenmerken waren de werken van Katinka van Haren lange tijd direct te herkennen. Het is echter helemaal veranderd! De ontdekkingstocht met andere materialen, zoals hout, touw, metalen en boomschors, hebben haar kleurgebruik veranderd.
De 40 gorgelwezens in het boek Gorgelrijmen en gorgelwezens zijn daardoor intenser, spannender, gedetailleerder en tastbaarder. Maar ook gevoeliger en verfijnder.

Om de gorgelwezens in een tekening te vangen, beperkte Katinka zichzelf door per wezen slechts drie à vier kleurpotloden te gebruiken waarbinnen ze wel alle kleurschakeringen toepaste. “Ik voelde de gorgelwezens door mijn hoofd en in mijn gevoel buitelen. Maar om ze ook zo precies op papier te krijgen, was een heel intens werk. Het luisterde heel nauw.”

Ze ging de uitdaging met de tekentechnieken aan en verfijnde steeds verder haar tekeningen. Na de kleurpotloden en het grafiet, kwam zelfs de kroontjespen tevoorschijn om de gorgelwezens zo verfijnd mogelijk weer te geven.

Wie goed kijkt, herkent veel materialen waaruit de getekende gorgelwezens ontstaan. Zelfs in de tekeningen verwerkte Katinka namelijk haar nieuwe driedimensionale ontdekkingen.
Kijk maar eens goed naar de Lariekoekoek. Herken je de fietsketting? Zie je de mossel? Het touw? En de klosjes garen? Denkend vanuit de materialen creëerde Katinka de gorgelwezens op papier.